اهداف وعملکرد دارالقرآن الکریم منطقه جرقویه علیا
علیرضا صادقی (مدیر دارالقرآن الکریم اداره آموزش وپرورش جرقویه علیا)دیماه 1387
اهداف
اهداف زیر را می توان برای این مرکز قرآنی برشمرد:
الف) ایجاد زمینه و بستری مناسب برای ترویج فرهنگ قرآنی و توسعه و گسترش مراکز مرتبط با آن
ب) ارتقاء سطح کمی و کیفی توانایی خواندن و فهم قرآن و بهره گیری هر چه بیشتر از این کتاب انسان ساز
ج) غنا بخشیدن به اوقات فراغت دانش آموزان از طریق انس با قرآن
د) ایجاد زمینه ی مناسب برای سوق دادن آموزشها و فعالیتهای قرآنی به سو ی یک حرکت نظام یافته و سازماندهی شده بویژه دانش آموزان برگزیده و علاقمند به علوم قرآنی
ه) ایجاد زمینه ی مناسب برای جلب مشارکت اقشار مختلف مردم
طرح آموزش قرآن
دار القرآن الکریم در انجام وظایف سازمانی خود و طبق دستور العمل به منظور ایجاد زمینه ی لازم برای حضور گسترده کلیه علاقمندان به آشنایی با آموزشهای عمومی قرآن کریم مراحل زیر را برگزار می نماید.
1ـ مرحله ی مقدماتی
در این مرحله آموزشهای اولیه و شناسایی و تلفظ حروف و کلمات قرآنی همراه داستانهایی از قرآن اراِِِِِئه می شود.
شایان ذکر است با هدف ایجاد توانایی و مهارت خواندن روان و صحیح قرآن و نماز با رعایت مخارج حروف و تلاوت بدون تکلیف قرآن در بین اقشار مردم، این طرح در قالب یک دوره 44 ساعته برگزار می گردد و شامل سطح 1 و سطح 2 می باشد.
2ـ مرحله عمومی
در این مرحله ضمن آموزش وتقویت روخوانی،قرآن،مخاطبین با قواعد اولیه تجوید ،وبرخی از قصص قرآنی آشنا می شوند .
3ـ مرحله میانی
در این مرحله ضمن تقویت روان خوانی و آموزش قرائت و ترتیل خوانی ، دانش آموزان با قواعد تجوید و برخی از احکام اولیه قرائت قرآن و احکام و تکالیف شرعی خود آشنا می شوند.
4ـ مرحله عالی (تخصصی)
در این مر حله دانش آموزان با قواعد تجوید 3 و تجوید پیشرفته و نغمات صوت و لحن قرآنی آشنا شده و احکام قرائت قرآن به طور کامل همراه بخش دیگری از احکام شرعی و سیره اهل بیت(ع) به آنها آموزش داده می شود
دوره تربیت مربی قرآن کریم
با عنایت به جایگاه معلمان قرآن در نشر و آموزش این کتاب الهی در عصر حاضر و توجه با این امر که تدریس یک کنش متقابل بین معلم و متعلم قرآن کریم است و در آنجا که معلم قرآن با روح و روان و احساسات ایشان سر و کار دارد، چنانجه به درستی عمل نکند، زیان های جبران ناپذیری بر جای می گذارد. لذا جهت آموزش و ارتقاء سطح علمی و تخصصی مربیان، دوره مذکور به صورت متمرکز برگزار می گردد.
آموزش حفظ قرآن کریم
دارالقرآن الکریم در راستای نظام جامع و هماهنگ آموزش قرآن کریم اقدام به برگزاری کلاسهای حفظ نموده است. در این دوره علاقمندان با حضور در کلاسهای مربوط موفق به حفظ قرآن می شوند.
مهد القرآن ولایت
این بخش از فعالیت دارالقرآن، به خردسالان پیش از دبستان اختصاص دارد. در این دوره، فعالیت هایی انجام می شود که زمینه آشنایی و علاقه و ارتباط کودک را با قرآن کریم فراهم می آورد و موجب علاقه و انس نوآموز با قرآن می شود.
این آموزش که فعلا در دو سطح انجام می شود در قالب یک یا چند فعالیت یاددهی و یادگیری با محوریت قر آن آموزی برگزار می گردد.
مسابقات و مراسم قرآنیمسابقه عظیم سنجش معلومات قرآنی در راستای اشاعه و ترویج فرهنگ انسان ساز قرآن کریم و ایجاد فضای قرآنی در سطح منطقه و به منظور سنجش و تقویت معلومات قرآنی اقشار مختلف همه ساله و با اعلام عمومی این مسابقه به صورت حضوری و غیرحضوری بر گزار می گردد و به برگزیدگان علاوه بر لوح تقدیر جوایزی اهدا می شود.
مراسم و محافل انس با قرآن
از دیگر طرحهای قرآنی این مرکز قرآنی برگزاری مراسم و محافل قرانی می باشد که در راستای ترویج و گسترش فر هنگ متعالی قرآن کریم در مناسبت های مختلف در سطح منطقه صورت می گیرد.
برگزاری اردوهای درون و برون استانیدر قالب این طرح به منظور تشویق و ترغیب فعالان قرآنی سطح منطقه در قالب اردوی تفریحی، سیاحتی، زیارتی، برگزار می گردد که اکثر اردوها در ترم تابستان و به مقصدهای مشهد مقدس، قم و جمکران، شاه عبدالعظیم، شهرضا، اصفهان و غیره می باشد. شایان ذکر از زمان تأسیس تا به حال صد و چهل و نه اردو اجرا نموده است. لازم است تقدیر و تشکر خود را از خیرین و عزیزانی که ما را در تشویق قرآن آموزان برتر یاری کردند، اعلام نماییم.
طرح تشکیل هیأت ها و محافل قرآن ویزه بزرگسالان
با توجه به رسالت خطیر دست اندرکاران تعلیم و تربیت در فراخوان دانش آموزان به حیات قرآنی و عمق بخشیدن باورها و اعتقادات آنان در سایه انس با قرآن و جلوه گر ساختن مفاهیم ارزشمند این کتاب مقدس در لحظه لحظه ابعاد زندگیشان ضرورت تعمیق و گسترش فرهنگ این کتاب انسان ساز به صورت یک فعالیت متمرکز بیش از پیش احساس می شود، در این راستا بیش از بیست هیأت و محافل قرآنی ویزه برادران و خواهران با نام ائمه معصومین و شهدا محل در سطح منطقه تشکیل و فعالیت قرآنی انجام می دهند که پایگاههای آنان در منازل و مساجد و مدارس می باشد.
طرح حمایت و پشتیبانی از مرکز دارالقرآن الکریمبی شک تشکلهای مردمی مهمترین و از مؤثرترین نهادهای توسعه و تعمیق فرهنگ و آموزه های متعالی وحی در جامعه به شمار می روند و می توانند بستر مناسبی برای ترویج قرآن کریم در بین اقشار مختلف باشند. لذا دارالقرآن الکریم منطقه جرقویه علیا بر خود لازم می داند در راستای ماموریت خود در قالب طرح حمایت و پشتیبانی کمک های مردمی مبادرت ورزد و با کمک های مردمی کلاسهای آموزش خود را در سطح منطقه گسترش و حمایت کند که بحمدالله از این طریق مرکز توانسته علاوه بر خرید زمین به مساحت هزار و هشتصد متر مربع و اجرای ساخت آن و خرید ملزومات ضروری آن، کتب قرآنی، برگزاری اردوها و غیره از طریق کمک های مردمی بوده، در طی این ده سال فراهم نماید.
تشکیل شورای مالی وانجمن اولیای دارالقرآن
با توجه به ظرفیت های قابلیت های بالفعل و بالقوه فرهنگ قرآنی و فعالیت هایی که در راستای توسعه این فرهنگ انسان ساز صورت می گیرد، امکان و ضرورت ارتقاء سطح کمی و کیفی این فعالیت و لزوم تقویت و توسعه حرکت های ثمربخش در جهت کارآمدی هرچه بیشتر این فعالیت ها در حوزه های مختلف رشد و توسعه متوازن فعالیت های قرآنی منطقه اصلاح و بهینه سازی روند و شیوه های فعالیت های قرآنی و انسجام هدایت و ساماندهی و نظارت بر امور قرآنی به منظور پیشگیری از کلاسهای متفرقه ناهماهنگ و مختلفی که برآیند فعالیت های قرآنی را کاهش می دهد، روشن می گردد.
شایان ذکر است اعضای انجمن اولیای دارالقرآن منطقه از هر پایگاه دو نفر انتخاب و در هر ماه در محل اداره آموزش و پرورش تشکیل جلسه می دهند و در خصوص موضوعات مورد نظر بحث و تبادل نظر می کنند و جهت پیشرفت و اجرای برنامه قرآنی با کیفیت و علمی بهتر برنامه ریزی می نمایند.