پناه بردن موسی علیهالسلامبه خدا، از تمام متکبّران منکر روز قیامت وقالَ موسى انّى عُذتُ بِرَبّىورَبّکُم مِن کُلّ مُتَکَبّرٍ لا یُؤمِنُ بِیَومِ الحِساب.
صفات متکبران که در آیات قرآن ذکر شده عبارتند از: ← بخل
خداوند، کسی راکه متکبر و فخر فروش است، (و از ادای حقوق دیگران سرباز میزند،) دوستنمیدارد.آنها کسانی هستند که بخل میورزند، و مردم را به بخل دعوت میکنند، و آنچه را که خداوند ازفضل (ورحمت) خود به آنها داده،کتمان مینمایند. (این عمل، درحقیقت از کفرشان سرچشمه گرفته؛) و ما برای کافران، عذاب خوارکنندهای آماده کردهایم.. «مختال» به معنای متکبر است. ) [5]طبرسی،فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج3، ص84.
و خداوند هیچ متکبّرفخرفروشی را دوست ندارد! همانها که بخل میورزند و مردم را به بخل دعوت میکنند؛ و هر کس (از این فرمان) رویگردان شود، (به خود زیان میرساند نه به خدا)، چرا که خداوند بینیاز و شایستهستایش است! [8]طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی،ج19، ص295.
←← امر به بخل
<** ادامه مطلب... **> ← زورگویى
همانها که درآیاتخدا بی آنکه دلیلی برایشانآمده باشد به مجادله برمی خیزند؛ (این کارشان) خشمعظیمی نزد خداوند و نزد آنانکهایمانآوردهاند به بار میآورد؛ این گونه خداوند بر دل هرمتکبر جباری مهر مینهد! » «جبّار» اگر صفتانسانقرار گیرد به کسى گفتهمىشود که نسبت به دیگرى باقهرو زور برخورد نماید. [14]راغباصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ص 86، «جبر».
← کفر
و کسانی کهکافرشدند گروه گروه به سوی جهنم رانده میشوند؛ وقتی به دوزخمیرسند، درهای آن گشوده میشود و نگهبانان دوزخ به آنها میگویند: «آیا رسولانی ازمیان شما به سویتان نیامدند که آیات پروردگارتان را برای شما بخوانند و از ملاقاتاینروزشما را بر حذر دارند؟! » میگویند: «آری، (پیامبرانآمدند وآیات الهیرا بر ماخواندند، و ما مخالفت کردیم! ) ولی فرمانعذاب الهیبر کافران مسلمشده است.... به آنان گفته میشود: «از درهای جهنّم وارد شوید، جاودانه در آنبمانید؛ چه بد جایگاهی است جایگاه متکبّران!» این آیه شریفه حکایت کلام موسی علیهالسّلام است، کلامی که با آنتهدیدفرعونرا با تهدید خود مقابلهمیکند، او تهدید به کشتن وی کرده بود و آن جناب تهدیدش کرده به اینکه به پروردگارشپناه میبرد. و جمله" عذت بربی و ربکم" در مقابل گفتار فرعون است که گفت: " و لیدعربه"، چون فرعون در این جمله رب را اختصاص به موسی داد و گفت: " موسی پروردگار خودرا بخواند". و موسی علیهالسّلام در پاسخش پروردگار خود را پروردگار ایشان نیزخواند، و گفت: " من پناه میبرم به پروردگار خودم و پروردگار شما" و فهماند که خدایتعالی همانطور که پروردگار من است، پروردگار شما هم هست، همانطور که حکمش در مننافذ است، در شما نیز نافذ است. پس چون چنین است میتواند پناهنده خود را از شر شماحفظ کند، هم چنان که تاکنون حفظ فرموده. [18]طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی،ج17، ص498.
نویسنده: علیرضا صادقی حسن آبادی |
شنبه 98 دی 28 ساعت 9:36 صبح
|
|
نظرات شما عزیزان نظر
|
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
|